Aktualizacja do Xiaomi HyperOS ląduje na niedrogim smartfonie z 2021 roku

Xiaomi udostępnia system HyperOS również starszym smartfonom. Właśnie dostał go model POCO F3, który pojawił się w sprzedaży w 2021 roku i wciąż cieszy się dużą popularnością.

Marek Pluta6 maja 2024
Źrodło fot. Xiaomi

Xiaomi kontynuuje przenoszenie swoich smartfonów z nakładki MIUI na własny system HyperOS. Chińska firma właśnie udostępniła go modelowi Redmi K40, który na międzynarodowych rynkach znany jest jako POCO F3. Produkt pojawił się w sprzedaży w 2021 roku, jednak dzięki atrakcyjnej cenie i niezłemu wyposażeniu, wciąż cieszy się dużą popularnością.

HyperOS dostępny na POCO F3

Udostępniona właśnie aktualizacja zawiera wszystkie kluczowe funkcje HyperOS, a także wprowadza Xiaomi HyperConnect, czyli warstwę połączeń między urządzeniami, pozwalającą stworzyć centrum kontroli różnego rodzaju gadżetów, począwszy od smartfona, poprzez kamery monitoringu, telewizory, aż po bezprzewodowe głośniki. Wyposażono ją dodatkowo w sprzętowe szyfrowanie, zapewniające pełne bezpieczeństwo komunikacji.

Użytkownicy POCO F3, po zainstalowaniu HyperOS, otrzymają m.in. przemodelowany interfejs użytkownika, ulepszone zarządzanie powiadomieniami, ujednolicone czcionki systemowe, zaprojektowane z myślą o całym świecie, nowy silnik aplikacji pogodowej, lepsze ikony pulpitu, usprawnione powiadomienia itp. Więcej informacji na temat zmian, jakie przynosi ze sobą HyperOS, znajdziecie w naszej recenzji nowego systemu.

Dodam jeszcze, że aktualizacja oznaczona numerem 1.0.3.0.TKHCNXM, waży 1,5 GB. Musicie więc przygotować się na sporo pobierania, co jest szczególnie istotne dla osób, które mają pakiety internetowe z limitem pobieranych danych. W takim przypadku warto pobrać aktualizację za pomocą domowego Wi-Fi.

Xiaomi POCO F3, oferuje użytkownikom 6,67 calowy wyświetlacz AMOLED o rozdzielczości 1080 x 2400 pikseli ze 120 hercowym odświeżaniem obrazu, obsługą HDR10+ i jasnością na poziomie 1300 nitów. Jego sercem jest Snapdragon 870 5G, który w zależności od konfiguracji może współpracować z 6, 8 lub 12 GB RAM oraz 128 lub 256 GB pamięci typu UFS 3.1.

Tutaj sprawdzisz ceny Poco F3

Wyposażono go również w trzy aparaty z 48 Mpix głównym sensorem, jak również 20 Mpix kamerę do selfie, zaś bateria o pojemności 4520 mAh powinna zapewnić przyzwoity czas pracy. Jej ponowne naładowanie, według producenta, zajmuje 52 minuty. Gdybyście byli zainteresowani zakupem tego telefonu, to spieszę donieść, że na polskim rynku dostaniecie go w cenie poniżej 1000 zł.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: mobile smartfony Xiaomi HyperOS

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Windows 11 otrzyma wsparcie dla dwóch popularnych formatów

Tesla nadal zmaga się z problemami. Ogłoszono kolejne zwolnienia

OpenAI nawiązało współpracę z Redditem. Posty użytkowników forum posłużą do szkolenia sztucznej inteligencji

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?