Wiadomość gry 29 lutego 2024, 13:32

F1 24 oficjalnie zapowiedziane. EA prostuje: polska wersja językowa jednak będzie

Zgodnie z niedawnym przeciekiem, firmy EA i Codemasters oficjalnie zapowiedziały na maj grę F1 24. Poza datą premiery konkretów jest na razie niewiele, ale już można złożyć preorder. Na Steamie brakuje polskiej wersji językowej, ale wydawca zapewnił nas, że to błąd.

Źródło fot. EA

AKTUALIZACJA (oryginalna wiadomość: 27 lutego)

Skontaktował się z nami przedstawiciel agencji marketingowej, która współpracuje z Electronic Arts, zapewniając, że F1 24 jednak dostanie polską wersję językową, tak jak poprzednie odsłony serii. Jej brak na karcie gry na Steamie określono jako błąd po stronie platformy firmy Valve.

Wygląda na to, że firma Electronic Arts uskutecznia cięcia kosztów na coraz szerszą skalę, a Polacy są wśród ich ofiar. Najpierw alarmującym sygnałem stała się listopadowa premiera EA Sports WRC, którą to grę wydano bez polskiej wersji językowej (w przeciwieństwie do jej nieformalnych poprzedniczek z serii DiRT Rally), a teraz okazuje się, że powtórka z tamtej sytuacji czeka nas nawet w o wiele popularniejszej serii F1.

Dziś EA i Codemasters oficjalnie zapowiedziały F1 24 (poniżej zobaczycie teaser trailer). Informacji o produkcji jest na razie niewiele, ale jej karta na Steamie ujawnia tę, która może przesądzić o tym, czy Polacy skuszą się na zakup. Wśród dziesięciu wymienionych wersji językowych brakuje polskiej. Teoretycznie jest szansa, że zmieni się to do premiery, ale nie robiłbym sobie nadziei, zważywszy sytuację wspomnianego WRC.

Co się zaś tyczy premiery – gra zadebiutuje 31 maja, zgodnie z niedawnym przeciekiem. Cena standardowego wydania wynosi na Steamie 319,90 zł, ale osoby, które dołożą „stówkę” do edycji Champions, dostaną szereg bonusów, w tym trzydniowy wczesny dostęp do gry, Podium Pass w wersji VIP i stos Pitcoinów (wirtualna waluta). Złożenie preorderu na tę droższą wersję do 24 kwietnia zostanie dodatkowo nagrodzone malowaniami na bolidy z sezonu 2024 do użycia w F1 23.

A co wiemy o samej grze? Przede wszystkim docelowe platformy sprzętowe – PC, PS5, XSX/S, PS4 i XOne – wskazują, że nie mamy co liczyć na wyczekiwany przez fanów technologiczny przełom. Taki sam sygnał wysyłają podane już wymagania sprzętowe – zaledwie minimalnie wyższe niż w przypadku F1 23 (szczegóły poniżej). Poza tym twórcy obiecali na razie tylko „zupełnie nowy tryb kariery kierowcy” oraz „bardziej autentyczne prowadzenie” bolidów. Więcej szczegółów mamy poznać „wkrótce”.

1. Oficjalna strona gry F1 24

F1 24 – minimalne wymagania sprzętowe PC

1. Procesor: Intel Core i3-2130 / AMD FX-4300
  2. RAM: 8 GB
  3. Karta graficzna: GeForce GTX 1060 (6 GB) / Radeon RX 480 (8 GB)
  4. Miejsce na dysku: 100 GB
  5. System: Windows 10 64-bit

F1 24 – zalecane wymagania sprzętowe PC

1. Procesor: Intel Core i5-9600K / AMD Ryzen 5 2600X
  2. RAM: 16 GB
  3. Karta graficzna: GeForce RTX 2070 / Radeon RX 6600 XT
  4. Miejsce na dysku: 100 GB
  5. System: Windows 10/11 64-bit

Powyższe konfiguracje są przeznaczone do rozgrywki bez ray tracingu i nie w trybie VR.

Krzysztof Mysiak

Z GRYOnline.pl związany od 2013 roku, najpierw jako współpracownik, a od 2017 roku – członek redakcji, znany także jako Draug. Obecnie szef Encyklopedii Gier. Zainteresowanie elektroniczną rozrywką rozpalił w nim starszy brat – kolekcjoner gier i gracz. Zdobył wykształcenie bibliotekarza/infobrokera – ale nie poszedł w ślady Deckarda Caina czy Handlarza Cieni. Zanim w 2020 roku przeniósł się z Krakowa do Poznania, zdążył zostać zapamiętany z bywania na tolkienowskich konwentach, posiadania Subaru Imprezy i wywijania mieczem na firmowym parkingu.