Wiadomość gry 2 lipca 2023, 07:50

autor: Adrian Werner

Kod źródłowy Far Cry 1 trafił do sieci

Do sieci trafił kod źródłowy pierwszej części cyklu Far Cry. Może to zaowocować dużymi postępami w modyfikacjach do tej gry.

Źródło fot. Ubisoft

W sieci niespodziewanie pojawił się kod źródłowy gry Far Cry, czyli opracowanej przez studio Crytek pierwszoosobowej strzelanki z 2004 roku.

1. Pliki zostały wrzucone do serwisu Archive.org. Zawarto w nich jedynie sam kod źródłowy, bez elementów graficznych i muzycznych gry.
  2. Dla zwykłego gracza te pliki nie będą przydatne. Powinny za to okazać się bardzo interesujące dla innych deweloperów, jak również twórców modyfikacji, którzy dzięki temu będą mogli opracować bardziej imponujące fanowskie projekty.

Przypomnijmy, że Far Cry ukazał się w marcu 2004 roku na PC. Była to jedyna odsłona cyklu opracowana przez studio Crytek. Zawarte w niej pomysły zespół rozwijał potem w serii Crysis.

Natomiast samą markę Far Cry przejęła firma Ubisoft. Wpierw jej oddział w Montrealu opracował mocno przerobione konwersje pierwszej części w postaci dostępnych wyłącznie na konsole różnych wersji Far Cry Instincts, a następnie w 2008 roku wypuścił Far Cry 2, który przeniósł markę w otwarty świat i zaoferował styl rozgrywki do dzisiaj będący fundamentem kolejnych części tej serii.

1. Far Cry – recenzja gry
  2. Far Cry – poradnik do gry

Jak ulepszyć Far Cry modami

Kod źródłowy Far Cry 1 trafił do sieci - ilustracja #1

Udostępnienie kodu źródłowego powinno zaowocować lepszymi modyfikacjami, ale nie musicie czekać na owoce tego, jeśli dzisiaj chcecie zagrać w Far Cry. Przez prawie dwie dekady, które upłynęły od premiery, ukazało się wiele fanowskich projektów poprawiających tę grę. Najważniejsze z nich zebrano w paczce Far Cry Fix, która dostępna jest w 32- i 64-bitowych wariantach.

Projekt m.in. poprawia proporcje ekranu i szerokość pola widzenia, dopasowując tę strzelankę do współczesnych monitorów. Far Cry Fix naprawia także błędy powodujące m.in. zawieszanie się gry i SI widzącą naszą postać, nawet gdy jest ukryta za obiektami. Dodano również opcję szybkiego zapisu i ulepszono grafikę, aktywując ustawienia silnika wyższe niż te oferowane przez standardowe menu w grze.

1. Far Cry Fix (32-Bit) – pobierz mod
  2. Far Cry Fix (64-Bit) – pobierz mod

Adrian Werner

Prawdziwy weteran newsroomu GRYOnline.pl, piszący nieprzerwanie od 2009 roku i wciąż niemający dosyć. Złapał bakcyla gier dzięki zabawie na ZX Spectrum kolegi. Potem przesiadł się na własne Commodore 64, a po krótkiej przygodzie z 16-bitowymi konsolami powierzył na zawsze swoje serce grom pecetowym. Wielbiciel niszowych produkcji, w tym zwłaszcza przygodówek, RPG-ów oraz gier z gatunku immersive sim, jak również pasjonat modów. Poza grami pożeracz fabuł w każdej postaci – książek, seriali, filmów i komiksów.