Wiadomość gry 6 kwietnia 2022, 19:10

Na wieści o Jagged Alliance 3 jeszcze poczekamy. THQ Nordic zapowiada pokaz gier

Na nowe wieści na temat Jagged Alliance 3 poczekamy maksymalnie do sierpnia. Na ten miesiąc THQ Nordic zapowiedziało bowiem swój drugi pokaz gier wideo.

17 września 2021 roku odbył się samodzielny pokaz THQ Nordic, na którym firma zaprezentowała kilka świeżych gier, a także pokazała szereg tytułów zapowiedzianych wcześniej. Jedną z nowości było Jagged Alliance 3 tworzone przez studio Haemimont Games. Dostaliśmy trailer, wymagania sprzętowe na PC – i zapadła cisza.

Zostanie ona przerwana 12 sierpnia 2022 roku, na kiedy to THQ Nordic zaplanowało drugą edycję swojego Digital Showcase. Według wydawcy mamy szykować się na „potężne uderzenie”, gdyż znów zapowiedzianych zostanie wiele nowych, zróżnicowanych – zarówno gameplayowo, jak i stylistycznie – produkcji. Wtedy też poznamy kolejne szczegóły na temat ogłoszonych wcześniej gier – w tym właśnie Jagged Alliance 3 czy Outcast 2: A New Beginning (również zapowiedzianego przed rokiem).

W celu stworzenia swego rodzaju tradycji właściwy pokaz ponownie zostanie poprzedzony krótkim eventem firmy Handy Games. Na tę chwilę nie wiemy jednak, czy kolejną edycję wydarzenia również poprowadzi znany prezenter growy Geoff Keighley, który ogłosił niedawno, iż mimo braku targów E3 2022, Summer Game Fest 2022 i tak się odbędzie.

Czego możemy się spodziewać na Digital Showcase oprócz dwóch wymienionych wyżej tytułów? THQ Nordic ma pod swoim parasolem tylu deweloperów, że trudno spekulować. Po zeszłorocznym pokazie firma wydała komunikat, według którego aż 28 gier miało czekać na ujawnienie. Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby teraz było ich więcej – w najbardziej optymistycznym wariancie moglibyśmy liczyć m.in. na zapowiedź Elexa 3.

Hubert Śledziewski

Zawodowo pisze od 2016 roku. Z GRYOnline.pl związał się pięć lat później – choć zna serwis, odkąd ma dostęp do Internetu – by połączyć zamiłowanie do słowa i gier. Zajmuje się głównie newsami i publicystyką. Z wykształcenia socjolog, z pasji gracz. Przygodę z gamingiem rozpoczął w wieku czterech lat – od Pegasusa. Obecnie preferuje PC i wymagające RPG-i, lecz nie stroni ani od konsol, ani od innych gatunków. Kiedy nie gra i nie pisze, najchętniej czyta, ogląda seriale (rzadziej filmy) i mecze Premier League, słucha ciężkiej muzyki, a także spaceruje z psem. Niemal bezkrytycznie kocha twórczość Stephena Kinga. Nie porzuca planów pójścia w jego ślady. Pierwsze „dokonania literackie” trzyma jednak zamknięte głęboko w szufladzie.